Składniki: 4 pstrągi 12 cienkich plasterków boczku wędzonego 15 dag masła 4 ząbki czosnku 1 cytryna 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 8 listków szałwii sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek rozgnieć po czym dodać go do masła razem z posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Całość dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…
Tag: potrawy z ryb
Ryby
Marnowany miecznik
by Weronika Starosta • • 0 Comments
Składniki: 4 steki z miecznika starta skórka i sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 7 łyżek wytrawnego białego wina pieprz oliwa natka pietruszki Sposób wykonania: Sok i skórkę z cytryny wymieszać z posiekanym chilii, czosnkiem, oliwą oraz winem. Powstałą marynatą zalać filety miecznika i wstawić do lodówki na…
Ryby
Carpaccio z tuńczyka z cytryną
by Hania Łęcka • • 0 Comments
Składniki: 300 g świeżego tuńczyka starta skórka z 2 cytryny 7 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz garść rukli 2 łyżki parmezanu Sposób wykonania: Tuńczyka wstawić do zamrażalki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć i pokroić w cienkie plasterki, które ułożyć na półmisku. Następnie sok oraz skórkę z…
Szczupak
Szczupak w śmietanie
by Asia Kocik • • 0 Comments
Składniki: 100 g słoniny 1 kg filetów ze szczupaka sól sok z 1 cytryny 20 g masła 500 ml wytrawnego białego wina 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g kwaśnej śmietany pieprz 1 łyżka kaparów Sposób wykonania: Słoninę pokroić w paseczki, którą nadziać filety. Oprószyć je jeszcze solą i skropić sokiem z…
Ryby
Smażone sardynki w pomidorach
by Justyna Skarżyńska • • 0 Comments
Składniki: 600 g sardynek 2 łyżki soku z cytryny 2 puszki pomidorów 2 cebule 4 łyżki oleju sól pieprz cukier 1 łyżka nasion kopru włoskiego 2 łyżki mąki ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Sardynki oczyścić po czym skropić je sokiem z cytryny, oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju około 2-3…