Składniki:
- 100 g słoniny
- 1 kg filetów ze szczupaka
- sól
- sok z 1 cytryny
- 20 g masła
- 500 ml wytrawnego białego wina
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g kwaśnej śmietany
- pieprz
- 1 łyżka kaparów
Sposób wykonania:
Słoninę pokroić w paseczki, którą nadziać filety.
Oprószyć je jeszcze solą i skropić sokiem z cytryny.
Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron.
Następnie podlać winem oraz wywarem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie filety wyjąć a do patelni dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną.
Sos doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przetrzeć przez sito i polać filety.
Przed podaniem posypać jeszcze posiekanymi kaparami.