Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak w śmietanie

Składniki:

  • 100 g słoniny
  • 1 kg filetów ze szczupaka
  • sól
  • sok z 1 cytryny
  • 20 g masła
  • 500 ml wytrawnego białego wina
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • pieprz
  • 1 łyżka kaparów

    Sposób wykonania:
    Słoninę pokroić w paseczki, którą nadziać filety.
    Oprószyć je jeszcze solą i skropić sokiem z cytryny.
    Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron.
    Następnie podlać winem oraz wywarem  i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
    Po tym czasie filety wyjąć a do patelni dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną.
    Sos doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przetrzeć przez sito i polać filety.
    Przed podaniem posypać jeszcze posiekanymi kaparami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *