Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Okonie w sezamowej panierce

Składniki: 5 okoni ½ szklanki ziaren sezamu lub słonecznika ½ szklanki bułki tartej 2 jajka sok z cytryny olej 1 łyżka masła sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę, podzielić na porcje. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Tutaj dobra rada. Jako że okonie bardzo…

Karp z pomarańczą w śmietanowym sosie

Składniki: 1 karp 1 pomarańcza 1 cebula sok z cytryny mąka oliwa i łyżka masła sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę, podzielić na porcje. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomarańcze okroić ze skóry i białej włókniny, pokroić w plastry o grubości około 1…

Rolada z pstrąga z serowym farszem

Składniki: 1 duży pstrąg sok z cytryny tarty żółty ser sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, usunąć kręgosłup i ości. Skropić sokiem z cytryny, posolić i obficie popieprzyć. Filet rozłożyć na płaskim podłożu, lekko mięso poklepać dłonią. Na tak przygotowanym filecie ułożyć warstwę tartego sera. Filet ciasno zwinąć w rulon. Spinać wykałaczkami lub…

Sandacz po śródziemnomorsku

Składniki: 1 sandacz (okoń, amur, szczupak…) sok z cytryny oliwa mąka koperek masło sól, pieprz biały Duszone pomidory: 2 pomidory 1 duża cebula natka pietruszki lub bazylia 2 ząbki czosnku zielone i czarne oliwki oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sandacza umyć, sprawić, wyfiletować (patrz tutaj). Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na…

Karp w winnej galarecie

Składniki: filet z karpia około 70 dkg 2/3 szklanki białego wina żelatyna 1 cytryna oliwki bez pestek 10 ziaren czarnego pieprzu natka pietruszki 1 marchewka 1 pietruszka 1 liść laurowy sól Sposób przyrządzenia: Umytego karpia podzielić na porcje. Jarzyny obrać rozdrobnić zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy i pieprz. Gotować około 30 minut.…