Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Szczupak duszony z pieczarkami i oliwkami

Składniki: 1 kg filetów ze szczupaka (okonia, sandacza) 10 grzybów 2 cebule skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki oleju 1 szklanka białego wina 1 łyżeczka mąki pszennej 2 żółtka dużo natki pietruszki sól, pieprz oliwki bez pestek, kapary Sposób przyrządzenia: Oczyszczone grzyby, obraną cebulę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby i…

Szczupak zapiekany

Składniki: 1 szczupak o wasze około 1,5 kg 1 szklanka mielonych sucharów ½ cytryny szczypta tartej gałki muszkatołowej 1 liść laurowy 1 ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać, wyfiletować, skóry nie oddzielać od mięsa, pokroić w kawałki, przyprawić. . Z pozbawionego oczu i skrzeli łba, kręgosłupa i płetw przygotować wywar. W tym celu…

Szczupak z pomarańczom i pomidorami, pychotka

Składniki: 50 dkg filetów ze szczupaka lub sandacza 1 szklanka soku pomarańczowego 1 pomarańcza 2 cebule 1 łyżka oleju 1 pomidor liść laurowy natka pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. Filety rybne przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cebuli, skropić oliwą, przyprawić. Na cebuli położyć podzielone na…

Szczupak pod marynatą warzywną

Składniki:

  • 50 dkg filetów ze szczupaka (sandacza, okonia, suma)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3,5 łyżki oleju
  • pieprz, sól

Marynata warzywna:

  • 2 łyżki oleju
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 pietruszka
  • 15 dkg piure pomidorowego
  • ¾ szklanki octu winnego
  • ½ szklanki wody
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Zrazy ze szczupaka w śmietanowym sosie

Składniki: 60 dkg filetów ze szczupaka 1 bułka kajzerka 2 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2/3 szklanki dobrej śmietany posiekana zielenina sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Miękisz bułki wymieszać ze śmietaną. Rybę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut…