Składniki: 1 kg filetów ze szczupaka (okonia, sandacza) 10 grzybów 2 cebule skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki oleju 1 szklanka białego wina 1 łyżeczka mąki pszennej 2 żółtka dużo natki pietruszki sól, pieprz oliwki bez pestek, kapary Sposób przyrządzenia: Oczyszczone grzyby, obraną cebulę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby i…
Tag: potrawy z ryb
Szczupak
Szczupak zapiekany
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1 szczupak o wasze około 1,5 kg 1 szklanka mielonych sucharów ½ cytryny szczypta tartej gałki muszkatołowej 1 liść laurowy 1 ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać, wyfiletować, skóry nie oddzielać od mięsa, pokroić w kawałki, przyprawić. . Z pozbawionego oczu i skrzeli łba, kręgosłupa i płetw przygotować wywar. W tym celu…
Szczupak
Szczupak z pomarańczom i pomidorami, pychotka
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów ze szczupaka lub sandacza 1 szklanka soku pomarańczowego 1 pomarańcza 2 cebule 1 łyżka oleju 1 pomidor liść laurowy natka pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. Filety rybne przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cebuli, skropić oliwą, przyprawić. Na cebuli położyć podzielone na…
Szczupak
Szczupak pod marynatą warzywną
by Marta • • 0 Comments
Szczupak
Zrazy ze szczupaka w śmietanowym sosie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg filetów ze szczupaka 1 bułka kajzerka 2 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2/3 szklanki dobrej śmietany posiekana zielenina sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Miękisz bułki wymieszać ze śmietaną. Rybę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut…