Składniki: 1 szczupak o średniej wadze sok z 1 cytryny sól, pieprz masło rozpuszczone w oleju Sposób przyrządzenia: Szczupaka dokładnie umyć, oskrobać delikatnie, sprawić. Po usunięciu wnętrzności i otrzewnej ponownie umyć i osuszyć. Usunąć oczy i płaty skrzelowe. Tak przygotowaną rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Po upływie…
Tag: potrawy z ryb
Szczupak
Szczupak lub sandacz po dworsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: Na każdy 1 kg filetu ze szczupaka: 15 dkg smażonej cebuli 10 dkg surowej cebuli 25 dkg miąższu chleba pszennego 3 jajka 1 łyżeczka masła posiekany czosnek, mielony, czarny pieprz, sól, cukier Sposób przyrządzenia: Szczupaka dokładnie umyć, oskrobać delikatnie, sprawić. Po usunięciu wnętrzności i otrzewnej ponownie umyć i osuszyć. Usunąć oczy i płaty skrzelowe…
Łosoś
Łosoś z piekarnika
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filet z łososia ze skórą (po około 20 dkg porcja) 3 łyżki miso sproszkowane 2 łyżki słodkiego wina najlepiej ryżowego 2 łyżki octu winnego lub ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki prażonych nasion sezamu posiekana zielona cebulka Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety z łososia umieścić na wysmarowanej olejem blasze do…
Panga
Panga lub tilapia w aromatycznej, pikantnej panierce
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg grubych filetów z pangi lub tilapii sól gruboziarnista 3 ubite jajka 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych 4 łyżeczki chili w proszku 1,5 łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki soli olej pokrojona na plastry lub ósemki cytryna natka kolendry Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety obficie posypać gruboziarnistą solą,…
Łosoś
Łosoś smażony po chłopsku
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 75 dkg filetu z łososia ze skórą ¼ szklanki mąki 2 cebule 3 łyżki smalcu domowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyty i osuszony filet pokroić na porcję, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę, a gdy się lekko zezłoci dodać obtoczone…