Składniki:
- 1 kg grubych filetów z pangi lub tilapii
- sól gruboziarnista
- 3 ubite jajka
- 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
- 4 łyżeczki chili w proszku
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- olej
- pokrojona na plastry lub ósemki cytryna
- natka kolendry
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety obficie posypać gruboziarnistą solą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie filety ponownie opłukać, wysuszy, przyprawić pieprzem. Rozdrobnione płatki kukurydziane wymieszać z pozostałymi przyprawami. Porcje ryby moczyć w jajku i panierować w przygotowanej mieszance. Smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju, obsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać udekorowane cytryną i nacią kolendry.