Składniki:
- 1 kg filet z łososia ze skórą (po około 20 dkg porcja)
- 3 łyżki miso sproszkowane
- 2 łyżki słodkiego wina najlepiej ryżowego
- 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki prażonych nasion sezamu
- posiekana zielona cebulka
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety z łososia umieścić na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia skórą w dół. Ostrym nożem wykonać 4 niezbyt głębokie nacięcia aby przyprawy lepiej wnikały w głąb ryby. W miseczce wymieszać miso, wino, cukier i ocet. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 5 minut. Po tym czasie blachę wyjąć, łyżka polać rybę przygotowaną mieszankę przypraw, piec kolejne 3 do 5 minut w zależności od grubości filetów. Przed podaniem posypać nasionami sezamu i posiekaną cebulką.