Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Przystawka z łososia i tuńczyka

Składniki: 250 g łososia 250 g tuńczyka 1 mała biała rzodkiew 1 marchewka 1 łyżka wasali w proszku 100 ml japońskiego sosu sojowego 75 ml półwytrawnego wina Sposób wykonania: Łososia wifiletować po czym pokroić je na bardzo cienkie paseczki. Natomiast tuńczyka pokroić w kostkę. Ułożyć na 4 talerzach dodając jeszcze obraną rzodkiew i marchewkę pokrojoną…

Przekąska z matiasa

Składniki: 4 lekko filety z matiasa ¼ strąka żółtek papryka 1 szalotka 1 łyżka jogurtu 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz cukier ½ pojemniczka rzeżuchy 2 łyżki masła 4 kromki białego chleba Sposób wykonania: Namoczone śledzie pokroić w paseczki. Szalotkę pokroić w krążki a paprykę w kostkę. Dodać do nich…

Tatar z pstrąga z pumperniklem

Składniki: 4 wędzone filety pstrąga 2 łodygi selera naciowego ½ czerwonej papryki 1 ogórek konserwowy 100 g gęstej śmietany sól pieprz pumpernikiel w krążkach masło koperek Sposób wykonania: Z ryby zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Następnie seler, paprykę i ogórka drobno pokroić, wymieszać z rybą. Dodać jeszcze śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz…

Morszczuk z cebulowym sosem

Składniki: 2 morszczuki 5 cebul kilka gwiazdek anyżku ½ szkl. słodkiej sherry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru olej sojowy sól pieprz Sposób wykonania: Ryby pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz anyżkiem i skropić sosem sojowym oraz sherry. Wstawić do lodówki na kilka godzin. W miedzy czasie cebulę pokrojona na plasterki podsmażyć an…

Makrela z orzechami

Składniki: 4 makrele ½ l mleka 10 dag posiekanych orzechów włoskich 5 dag masła 1 grejpfrut 3 dymki ½ łyżeczki pieprzu sól Sposób wykonania: Ryby oprószyć pieprzem i zalać mlekiem po czym ja wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjąć je z mleka i ułożyć na kawałkach folii aluminiowej wysmarowanych masłem. Następnie…