Składniki: 1 ½ zkl. kaszy jaglanej ½ szkl. cukru 30 dag suszonych śliwek 2 żółtka 3 łyżki masła 1 szkl. kwaśnej śmietany cukier waniliowy szczypta soli tłuszcz Sposób wykonania: Kasze zalać 3 szkl. osolonego wrzątku, dodać łyżkę masła i ugotować pod przykryciem. Następnie namoczone śliwki wymieszać z połową cukru. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami i…
Tag: potrawa
Zapiekanki
Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 4 bakłażany 2 jajka 10 dag żółtego sera 1 łyżki tartej bułki 3 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki sól Sposób wykonania: Bakłażany przeciąć wzdłuż, usunąć pestki po czym wrzucić je do osolonego wrzątku na ok. 5 min. W między czasie ugotować jajka na twardo, wówczas je obrać i drobno posiekać. Następnie ser zetrzeć…
Zapiekanki
Ryżowa zapiekanka z mięsem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: • 4 garście ryżu • 4 pomidory • 1 kg mięsa mielonego • 2 cebule • 1 ząbek czosnku • 3 jajka • sok z połowy cytryny • gałka muszkatołowa • ser żółty • pieprz • sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, wówczas dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek oraz…
Zapiekanki
Kalafior zapiekany z pęczakiem
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 20 dag. pęczaku sól kalafior 2 łyżki masła szklanka mleka 5 dag. mąki 10 dag. żółtego sera 10 dag. szynki natka sól gałka muszkatołowa pieprz Sposób przyrządzenia: Pęczak ugotować i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i obgotować 5 minut. Odcedzić, wywar zachować. Masło i mąkę zrumienić w rondlu. Wlać napełnioną szklankę wywaru i mleko.…
Zapiekanki
Młoda kapusta zapiekana z grzybami
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg młodej kapusty 30 dkg grzybów 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany 20 dkg tartego sera 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę grubo pokroić. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać kapuste, a gdy ponownie zawrze gotować 3 minuty, odcedzić. Grzyby oczyścić, grubo pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby, smażyć 5…