Składniki:
- 20 dag. pęczaku
- sól
- kalafior
- 2 łyżki masła
- szklanka mleka
- 5 dag. mąki
- 10 dag. żółtego sera
- 10 dag. szynki
- natka
- sól
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pęczak ugotować i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i obgotować 5 minut. Odcedzić, wywar zachować. Masło i mąkę zrumienić w rondlu. Wlać napełnioną szklankę wywaru i mleko. Gotować 10 minut. Wsypać starty ser i przyprawić solą i pieprzem. Kalafior ułożyć w formie i polać sosem. Posypać pęczakiem, natką i pokrojoną szynką. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad