Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior zapiekany z pęczakiem

Składniki:

  • 20 dag. pęczaku
  • sól
  • kalafior
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 5 dag. mąki
  • 10 dag. żółtego sera
  • 10 dag. szynki
  • natka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pęczak ugotować i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i obgotować 5 minut. Odcedzić, wywar zachować. Masło i mąkę zrumienić w rondlu. Wlać napełnioną szklankę wywaru i mleko. Gotować 10 minut. Wsypać starty ser i przyprawić solą i pieprzem. Kalafior ułożyć w formie i polać sosem. Posypać pęczakiem, natką i pokrojoną szynką. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *