Składniki: 2 jabłka 300 g różnych warzyw: por, marchew, seler 100 ml majonezu cukier sok z 1 cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Umyte warzywa razem z jabłkami obrać po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać majonez i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Tag: por
Surówki
Szybka surówka z porów
by Natalia Myślińska • • 0 Comments
Składniki: 300 g porów 150 ml majonezu szczypiorek Sposób wykonania: Pory umyć po czym białe i jasnozielone części pokroić na cienkie plasterki. Zalać wrzącą wodą i odcisnąć. Na sam koniec wymieszać z majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Marynaty
Marynata z pięciu przypraw
by Grażyna Jodłowska • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szkl. posiekanego pora ¼ szkl. sosu tamari ¼ szkl. wina ryżowego 1 łyżeczka startej skórki z limonki 2 łyżki startego imbiru 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki przyprawy orientalnej Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
Grzyby
Grzyby w śmietanie Anny
by Teresa Romańczuk • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka siekanego pora 2 łyżeczki mąki 350 g różnych grzybów ¾ szkl. tłustej śmietany 1/4szkl. madery ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Na patelnie z rozgrzanym masłem wrzucić pora i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie posypać go mąką. Dokładnie mieszając dodać…
Makarony
Kolorowe kokardki
by Weronika Adamczuk • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek cebuli 1 por 250 g małych pomidorów 300 g makaron kokardki 1 łyżka oleju sól 30 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Makron ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem łyżki oleju. W między czasie na rozgrzanym maśle poddusić pokrojoną cebulę i por, wówczas dodać obrane pomidory pokrojone…