Składniki:
- kruche ciasto
- masło
- 3 kwaśne jabłka
- pomarańcza
- 2/3 słoika dżemu morelowego
- 2 łyżki cukru
- galaretka pomarańczowa
- łyżka koniaku
Składniki: 1 op. galaretki cytrynowej 1 op. śmietanki 3 pomarańcze 2 dag cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Galaretkę przyrządzić według opisu na opakowaniu po czym przelać ją do pucharków. Następnie śmietanę ubić z dodatkiem cukru po czym dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do zastygnięcia po czym…
Składniki: ½ l rumu 25 dag cukru 1 l wody 8 pomarańczy 1 cytryny Sposób wykonania: Z cytryny i pomarańczy zetrzeć skórkę. Następnie w 1 l wody rozpuścić cukier. Dodać skórki oraz sok z owoców. Całość doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać jeszcze rum i natychmiast…
Składniki: skórka z połowy pomarańczy 1 litr wódki 45% 2 łyżeczki cukru od herbaty Sposób przyrządzenia: Obraną i pokrojoną skórkę z pomarańczy zalać wódką, dodać cukier, który należy rozpuścić przez wstrząsanie naczyniem. Pozostawić na 3-4 dni po czym przelać przez filtr do kawy. Czystą wódkę wlać do butelek.