Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomarańcza

Krem pomarańczowy

Składniki: 1 op. galaretki cytrynowej 1 op. śmietanki 3 pomarańcze 2 dag cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Galaretkę przyrządzić według opisu na opakowaniu po czym przelać ją do pucharków. Następnie śmietanę ubić z dodatkiem cukru po czym dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do zastygnięcia po czym…

Poncz pomarańczowy

Składniki: ½ l rumu 25 dag cukru 1 l wody 8 pomarańczy 1 cytryny Sposób wykonania: Z cytryny i pomarańczy zetrzeć skórkę. Następnie w 1 l wody rozpuścić cukier. Dodać skórki oraz sok z owoców. Całość doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać jeszcze rum i natychmiast…

Wódka pomarańczówka

Składniki: skórka z połowy pomarańczy 1 litr wódki 45% 2 łyżeczki cukru od herbaty Sposób przyrządzenia: Obraną i pokrojoną skórkę z pomarańczy zalać wódką, dodać cukier, który należy rozpuścić przez wstrząsanie naczyniem. Pozostawić na 3-4 dni po czym przelać przez filtr do kawy. Czystą wódkę wlać do butelek.