Składniki:
- kruche ciasto
- masło
- 3 kwaśne jabłka
- pomarańcza
- 2/3 słoika dżemu morelowego
- 2 łyżki cukru
- galaretka pomarańczowa
- łyżka koniaku
Sposób wykonania:
- Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej masłem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
W między czasie obrane jabłka pokroić na kawałki a pomarańcze pokroić na plastry.
Następnie cukier skropić koniakiem i podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopi po czym dodać owoce i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu.
Po kilku minutach dodać dżem, wymieszać i po 3 minutach zdjąć z ognia.
Wlać wodę aby całość było około 2 szklanki.
Wsypać galaretkę i gdy masa zacznie tężeć rozsmarować na cieście. Z resztek ciasta ułozyć na wierzchy kratke i zezłocić wierzch w pierkaniku.