Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: półmięsne

Makaron zapiekany z kurczakiem i grzybami

Składniki: 25 dkg makaronu capellini (włosy anielskie) 30 dkg piersi z kurczaka 40 dkg świeżych grzybów oliwa i masło sól, pieprz 4 łyżki tartego żółtego sera 3 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu drobiowego Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać dokładnie zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojone…

Mięsna zapiekanka mojej Babci

Składniki: 60 dkg mieszanego mięsa mielonego 40 dkg utartego sera żółtego 1 szklanka śmietany 1 szklanka majonezu 2 jajka 1 duży ugotowany ziemniak marynowane i kiszone jarzyny wg uznania 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śmietanę wymieszać dokładnie z majonezem i 1 jajkiem. Mielone mięso przyprawić, dodać jajko. Ziemniaka i jarzyny pokroić w kostkę.…

Polenta ze skwarkami

Składniki: 1 szklanka drobniutkiej kaszy kukurydzianej 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego sól, szczypta białego pieprzu 10 dkg wędzonego boczku 10 dkg słoniny 1 cebula Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę (bulion), przyprawić, wsypać powoli szklankę kaszki. Gotować pod przykryciem ok. pół godziny, (nie przypalić!). Ja aby zapobiec przypaleniu mamałygi wstawiam naczynie z kaszką do większego z…