Składniki: 50 dkg polędwiczek wieprzowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia liście zielonej sałaty sól i pieprz Sposób przyrządzania: W miseczce rozmieszać sos sojowy z mąką ziemniaczana i odrobiną pieprzu. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki dodać do sosu sojowego wymieszać, odstawić na kilka godzin. W woku…
Tag: poledwica
Wołowina
Pieczona polędwica mocno czosnkowa
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg polędwica wołowa środkowa 1 główka czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek obrać. Długim, wąskim nożem ponacinać wzdłuż polędwicę i naszpikować pokrojonymi na połowę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek zmiksować z oliwą i przyprawami. Pastą starannie natrzeć mięso,…
Wołowina
Polędwica z pieczarkami, brokułami i papryką
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg polędwicy wołowej 1 średni brokuł 2 czerwone papryki 15 dkg pieczarek oliwa z oliwek 5 suszonych śliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Różyczki brokuł obgotować przez 4 minuty w osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Umyte i obsączone pieczarki pokroić w plastry. Śliwki przekroić na 4 części. Mieszą pokroić na plasterki,…
Wołowina
Befsztyk pychotka
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 50 dag polędwicy (środkowej) 5 dag masła łyżka oliwy z oliwek gęsta dobra śmietana zielone szparagi ryż sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować w duzej ilości wody, odcedzić, pozostawić w cieple. Mięso pokrajać na porcje, rozbić lekko dłonią. Nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą, lekko posolić. Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo,…
Wołowina
Befsztyk na sposób angielski
by tinca • • 0 Comments
Tylko trzy gatunki mięsa nadają się na befsztyk: polędwica, kotletowe i pierwsza krzyżowa. Mięso należy umyć, ostrym nożem zdjąć osłaniającą błonę oraz tłuszcz powierzchniowy, a następnie pokroić w poprzek włókien w plastry o grubości ok. 2 cm, delikatnie rozbić pięścią. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, każdą stronę po 1 minucie. Zmniejszyć ogień, odwrócić mięso i…