Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 g gęsich wątróbek 100 g surowego wędzonego boczku 100 g zielonego groszku 2 pomidory 100 g pieczarek 2 zielone papryki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek podsmażyć na patelni, wówczas wrzucić pokrojone grzyby, paprykę, wątróbkę oraz pomidory. Podlać bulionem i trzymać na dużym ogniu kilka minut po czym dodać groszek…
Tag: polędwica wołowa
Wołowina
Tokań z polędwicy wołowej
by Ewa Zdunek • • 0 Comments
Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 ml czerwonego wytrawnego wina 4 pietruszki 2 pomidory 1 łyżka oleju do smażenia 200 g foie gras 1 por 1 ostra zielona papryczka 3-4 łyżki sosu hiszpańskiego 1 łyżeczki masła 1 łyżeczka mąki pęczek natki pietruszki 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju słonecznikowego sól pieprz Sposób wykonania: Polędwicę skropić…
Wołowina
Polędwica wołowa duszona w winie
by Kinga Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg polędwicy wołowej 100 g słoniny 1-2 łyżki masła ocet sól Sos: 1 szkl. czerwonego półwytrawnego wina 1-2 łyżeczki cukru ½ łyżki maki sól ocet Sposób wykonania: Cukier skaremelizować po czym rozprowadzić go 2 łyżkami wody, wówczas doprowadzić całość do zagotowania. Następnie dodać mąką, dokładnie wymieszać i dodać jeszcze na koniec szklankę wina,…
Wołowina
Befsztyki pikantne z pieczarkami
by Anna Boroń • • 0 Comments
Składniki: 1 kg polędwicy wołowej puszka oliwek puszka kaprów 4-5 pieczarek kostka rosołowa 6 łyżek gorącej wody łyżeczka masła 10 szalotek sól biały pieprz sos tabasco Sposób wykonania: Polędwicę pokroić w grube plastry, które lekko rozbić po czym podsmażyć je na rozgrzanym maśle. W między czasie pieczarki, kapary i oliwki zalać kostką rosołową rozpuszczoną w…
Wołowina
Befsztyki w słoninie
by Krzysztof • • 0 Comments
Składniki: 600-800 g polędwicy wołowej 100-150 g słoniny ½- 1 główka czosnku 4-6 łyżki tłuszczu sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Polędwicę pokroić w plastry, które zbić tłuczkiem. Następnie słoninę pokroić paseczki, które posmarować rozgniecionym czosnkiem. Płaty mięsa owinąć słoniną i obwiązać nitką. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Przed podaniem usunąć nitki. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie…