Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: placki

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Składniki: 15 dkg łuskanych orzechów laskowych 10 dkg masła 15 dkg masła 15 dkg cukru pudru 5 dużych jajek ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 stołowa łyżka rumu 4 stołowe łyżki miąższu bułki drobno utłuczony gożdzik cukier puder do posypania ciasta dżem morelowy lub brzoskwiniowy Sposób przyrządzenia: Orzechy uprażyć zdjąć skórkę, zemleć drobno w młynku. Masło…

Przekładaniec z owocami

Składniki: 25 dkg serka homogenizowanego/ waniliowy/ 1 litr naturalnego jogurtu 4 łyżki żelatyny 1 opakowanie cukru waniliowego ¾ szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń w syropie 15 dkg mrożonych malin lub truskawek Sposób przyrządzenia: serek waniliowy zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem, i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Ostudzić, delikatnie połączyć z masą…

Placek z ajerkoniakiem Iwony

Składniki: 30 dkg mąki 35 dkg masła 1 torebka cukru waniliowego 1 żółtko 4 jajka 2 łyżki kakao ½ kg mielonego twarogu łyżeczka skórki pomarańczowej 3 łyżki soku z pomarańczy 300 ml ajerkoniaku budyń waniliowy bez cukru sól Sposób przyrządzenia: Zagnieść 15 dkg masła z mąką, kakao, żółtkiem i szczyptą soli. 2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć…

Racuszki z płatków owsianych

Składniki: ½ kg płatków owsianych 1 szklanka mleka 4 jajka 20 dkg mąki pszennej sól olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, szczyptę soli i dokładnie miksujemy, dodajemy płatki owsiane i łyżką dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy ciasto, rozpłaszczamy i smażymy małe racuszki na złocisty kolor z obu…