Składniki: 1 duży brokuł pierś z kurczaka 5 średnich ziemniaków 3 marchewki 1 ½ bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę obraca , umyć i pokroić w pół talarki. Piersi kurczaka umyć,…
Tag: pierwsze
Listy
Zupa z makaronem i boczniakami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ litra bulionu grzybowego z kostki 1 kg boczniaków 30 dkg makaronu wstążki 1 duża cebula 1 marchewka ½ szklanki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, umyć, osączyć na sicie, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć…
Listy
Zupa z migdałowych płatków z cynamonową nutką Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg migdałowych płatków 4 szklanki mleka 10 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany 22% kawałek kory cynamonu 4 kromki chleba tostowego 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Śmietanę połączyć z mąką, wlać mleko,…
Listy
Zupa z porów z parówkami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Zupa warzywna z żółtym serem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ¼ litra bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 por/ biała część/ 3-4 ząbki czosnku 3 dkg masła 6 dkg mąki 4 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 ziemniak ¼ łyżeczki tymianku w proszku liść laurowy 1 szklanka słodkiej śmietanki 35 dkg startego żółtego sera posiekana natka zielonej pietruszki sól, pieprz do smaku…