Składniki:
- 1 duży brokuł
- pierś z kurczaka
- 5 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 ½ bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę obraca , umyć i pokroić w pół talarki. Piersi kurczaka umyć, osączyć, pokroić w paseczki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchewki i ziemniaki. Gotować około 20 minut. W oddzielnym garnku ugotować brokuły i schłodzić w zimnej wodzie. Do gotującej się zupy dodać pokrojone mięso, kurczaka i brokuły. Zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować niewielką ilością zupy i dodać do całości. Dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut.