Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kurczakiem i brokułami Iwony

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • pierś z kurczaka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 ½ bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę obraca , umyć i pokroić w pół talarki. Piersi kurczaka umyć, osączyć, pokroić  w paseczki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchewki i ziemniaki. Gotować około 20 minut.  W oddzielnym garnku ugotować brokuły i schłodzić w zimnej wodzie. Do gotującej się zupy dodać pokrojone mięso, kurczaka i brokuły. Zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować niewielką ilością zupy i dodać do całości. Dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *