Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami Iwony

Składniki:

  • ½ kg żeberek
  • 2 duże pęczki koperku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki śmietany 18%

    Lane kluski:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka  wody
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mąki

    Sposób przyrządzenia:

    Żeberka umyć, zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować około 30 minut, przecedzić, uzupełnić wywar. Na rozgrzanej patelni podsmażyć połowę pociętego  koperku/1-2 minuty/ wrzucić do zupy. Zestawić  z ognia, wymieszać ze śmietaną i łyżką mąki, powoli zagotować. Wymieszać składniki na lane kluski, tak by ciasto było gładkie i gęste. Wlewać na wrzącą zupę, posypać resztą koperku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *