Składniki:
- ½ kg żeberek
- 2 duże pęczki koperku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki śmietany 18%
Lane kluski:
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- 5 łyżek mąki
Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować około 30 minut, przecedzić, uzupełnić wywar. Na rozgrzanej patelni podsmażyć połowę pociętego koperku/1-2 minuty/ wrzucić do zupy. Zestawić z ognia, wymieszać ze śmietaną i łyżką mąki, powoli zagotować. Wymieszać składniki na lane kluski, tak by ciasto było gładkie i gęste. Wlewać na wrzącą zupę, posypać resztą koperku.