Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa warzywna z żółtym serem Iwony

Składniki:

  • 1 ¼ litra bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 por/ biała część/
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 dkg masła
  • 6 dkg mąki
  • 4 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ziemniak
  • ¼ łyżeczki  tymianku w proszku
  • liść laurowy
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 35 dkg startego żółtego sera
  • posiekana natka zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Masło rozgrzać w garnku, dodać obraną  posiekaną  w kostkę  cebulę, pokrojony w talarki por, zmiażdżony czosnek i dusić  pod przykryciem do miękkości warzyw. Dodać mąkę i jeszcze dusić  3 minuty, zalać bulionem, zagotować, dodać  pokrojone warzywa i gotować  około 25 minut. Dolać śmietanę i gotować  na średnim ogniu, dodać żółty ser  mieszając , aż się rozpuści, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną  zieloną natką  pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *