Składniki:
- 1 ¼ litra bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 por/ biała część/
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 dkg masła
- 6 dkg mąki
- 4 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ziemniak
- ¼ łyżeczki tymianku w proszku
- liść laurowy
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 35 dkg startego żółtego sera
- posiekana natka zielonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Masło rozgrzać w garnku, dodać obraną posiekaną w kostkę cebulę, pokrojony w talarki por, zmiażdżony czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Dodać mąkę i jeszcze dusić 3 minuty, zalać bulionem, zagotować, dodać pokrojone warzywa i gotować około 25 minut. Dolać śmietanę i gotować na średnim ogniu, dodać żółty ser mieszając , aż się rozpuści, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.