Składniki: 1 kg filetów z sandacza 10 ziemniaków 5 dkg masła 2 łyżki octu sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać ocet, sól i pieprz. Do wrzącej wody włożyć porcje ryby, powolutku gotować przez kilka minut. Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek, posypać…
Tag: pieczona
Listy
Sandacz w pomidorach i pieczarkach podany
by Roman Waksmański • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z sandacza 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 pomidory 10 dkg pieczarek 3 łyżki białego, wytrawnego wina3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy grzanki z białego pieczywa sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Filety z sandacza umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać.…
Listy
Karp duszony z warzywami w piwie z miodem
by Roman Waksmański • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z karpia 5 dkg masła 2 cebule 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 łyżeczka miodu ½ szklanki jasnego piwa sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety pokroić na porcje. Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki. W rondlu rozpuścić masło, dodać warzywa, smażyć mieszając…
Listy
Karp w sosie z pomidorów i grzybów
by Roman Waksmański • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej Sos: 10 dkg pieczarek lub grzybów leśnych 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki gęstej śmietany kremowej 2 szklanki bulionu rybnego posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia:…
Listy
Karp po śródziemnomorsku
by Roman Waksmański • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z karpia 5 filetów anchois 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej Sos: 10 dkg boczku 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka śmietany kremowej sól, pieprz, papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Po 15 minutach porcje ryby od strony…