Składniki: 1 kg oczyszczonych mini marchewek 2 łyżki oliwy 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru szczypta mielonego kminku ½ łyżeczki soli szczypta mielonego cynamonu 3 łyżki rodzynek 3 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki sok z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: W naczyniu żaroodpornym wymieszać marchewki, oliwę, czosnek, cukier, kminek, cynamon i sól. Dokładnie wymieszać.…
Tag: pieczona
Listy
Filet z dorsza zapiekany z kaszą gryczaną
by Monika Barciś • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z dorsza 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 3 łyżki masła 1 szklanka sosu pomidorowego 3 łyżki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia: Filety z dorsza umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Mąki wymieszać. Porcje ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać mocno…
Listy
Filet z dorsza pieczony z szynką
by Monika Barciś • • 0 Comments
Składniki: 3 filety z dorsza ze skórą szynka w plastrach sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć. Każdy filet ponacinać w poprzek nożem, przyprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w paski, do każdego nacięcia w filecie z dorsza włożyć pasek szynki. Tak przygotowaną rybę ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą. Piec w dobrze…
Listy
Filety z okonia duszone w czerwonym winie z selerem
by Monika Barciś • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z okonia ½ średniej bulwy selera 1 cebula 1/3 szklanki czerwonego wina 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego curry sól do smaku Sposób przyrządzenia: filety umyć, osuszyć. Selera obrać, zetrzeć na średniej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryby, na niej warstwę wymieszanych warzyw…