Składniki:
- 50 dkg filetów z dorsza
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 3 łyżki tartego parmezanu
Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Mąki wymieszać. Porcje ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać mocno olej, obsmażyć na nim nie rumieniąc, porcje ryby. W wysmarowanym tłuszcze naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kaszy, posypać ją wiórkami masła, na niej warstwę ryby. Całość polać sosem pomidorowym i posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż ser się roztopi. Podawać gorące.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Barciś