Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z dorsza zapiekany z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 50 dkg filetów z dorsza
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 3 łyżki tartego parmezanu

    Sposób przyrządzenia:

    Filety z dorsza umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Mąki wymieszać. Porcje ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać mocno olej, obsmażyć na nim nie rumieniąc, porcje ryby. W wysmarowanym tłuszcze naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kaszy, posypać ją wiórkami masła, na niej warstwę ryby. Całość polać sosem pomidorowym i posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż ser się roztopi. Podawać gorące.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Barciś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *