Składniki:
- 1 kg filetów z okonia
- ½ średniej bulwy selera
- 1 cebula
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonego curry
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
filety umyć, osuszyć. Selera obrać, zetrzeć na średniej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryby, na niej warstwę wymieszanych warzyw i ponownie ryby. Każdą warstwę przyprawiać solą i curry. Całość polać winem, posypać wiórkami masła. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Rybę dusić przez 10 minut. Podawać z ryżem. Jeśli ktoś nie lubi zbyt twardych warzyw może je wcześniej obsmażyć na maśle.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Barciś