Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z okonia duszone w czerwonym winie z selerem

Składniki:

  • 1 kg filetów z okonia
  • ½ średniej bulwy selera
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonego curry
  • sól do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    filety umyć, osuszyć. Selera obrać, zetrzeć na średniej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryby, na niej warstwę wymieszanych warzyw i ponownie ryby. Każdą warstwę przyprawiać solą i curry. Całość polać winem, posypać wiórkami masła. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Rybę dusić przez 10 minut. Podawać z ryżem. Jeśli ktoś nie lubi zbyt twardych warzyw może je wcześniej obsmażyć na maśle.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Barciś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *