Składniki: 70 dkg karczku wieprzowego 6 kolorowych papryk 4 pomidory 1 szklanka bulionu mięsnego 3 łyżki oleju sól, pieprz posiekana natka pietruszki i zielona cebulka Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mięso. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić pokroić…
Tag: pieczeń
Wołowina
Świąteczna pieczeń wołowa
by Ewa Czapnik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny bez kości ½ kostki masła 2 cebule 5 dkg chleba razowego 1 żółtko jaja 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz mąka pszenna Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso skropić sokiem z cytryny, odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowane mięso obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło (1/2 ilości),…
Wieprzowina
Pieczeń w warzywach
by Dominika Maciejowska • • 0 Comments
Składniki: 1/5 kg schabu bez kości 35 dkg słoniny 3 marchewki 2 pietruszki 1 średni seler 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki jagód jałowca 2-3 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Pietruszkę, seler, marchewkę umyć, poobierać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w piórka. Mięso umyć, osuszyć…
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa z folii
by Lidia Byczek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z karku 3 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki oleju sól, pieprz, suszony majeranek Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Przygotować odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej. Na folii ułożyć mięso, nasmarować śmietaną wymieszaną z olejem, obsypać przyprawami, folię szczelnie zawinąć. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Pod…
Baranina
Kolorowa pieczeń z jagnięcia
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczeni baraniej 1 nieduża marchew 1 cebula 1 mały bakłażan 1 czerwona papryka 1 plaster ananasa ½ awokado 1 łyżka oliwy ½ szklanki bulionu mięsnego ½ szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej mięso,…