Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczeń

Pieczeń cielęca w ziołach.

Skład: ok 1 kg pieczeni cielęcej Marynata: 1/4 szklanki oliwy łyżka sosu sojowego 1/4 szklanki wody łyżka miodu 1 ząbek czosnku-wyciśnięty po 1/4 łyżeczki: oregano, bazylia, tymianek, wegeta szczypta soli pół łyżeczki octu winnego Sposób przyrządzenia: Składniki na marynatę wymieszać bardzo dobrze ze sobą a następnie oblać mięso. Wstawić do lodówki na co najmniej 1…

Pieczeń wieprzowa z jarzynami

Skład: 800 g łopatki bez kości 8 małych czerwonych cebul 2 pietruszki 1 seler 1 marchewka 1 burak 1 łyżka smalcu 2 łyżki tartej bułki sól Sposób przyrządzenia: Wieprzowinę natrzeć solą. Odstawić na 30 minut i obsmażyć na smalcu. Przełożyć do brytfanny, dodać obrane, pokrojone warzywa i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C.…

Pieczeń wieprzowa ze świeżymi grzybami

Skład: 50dkg szynki 50dkg borowików lub maślaków (grzyby mrożone, pieczarki) 2 cebule 1 łyżka smalcu 1/2 szklanki śmietany sól pieprz posiekana nać pietruszki Sposób przyrządzenia: Umyte i oddzielone od kości mięso lekko obrumienić na smalcu, włożyć do rondla, dodać pozostały tłuszcz, pokrojoną w kostkę cebulę i uprzednio przebrane, oczyszczone, umyte i drobno poszatkowane grzyby. Oprószyć…

Pieczona polędwica z rabarbarem

Składniki: – 2 polędwiczki wieprzowe – 1 garść świerzej szałwi – 2 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – sól i świeżo mielony pieprz. – 10 Plasterków szynki (najlepiej Prosciutto lub Szynki Parmeńskiej) – 12 młodych łodyg rabarbaru (dobrze umytych) Wykonanie: Połowę szałwii i czosnek utłuc razem w moździerzu dodaj pięć łyżek oliwy. Powstała mieszanką…

Pieczony schab z nadziewanymi jabłkami

Składniki: – 0,7 – 1 kg schabu (lub karczku) najlepiej z 5 mm warstewką tłuszczu – 6 duże pietruszki obrane i pocięte wzdłuż – 6 małych czerwonych cebulek (obranych) – sól i świeżo mielony pieprz – 2 garści świeżej szałwii (opcjonalnie) – 1 kopiata łyżeczka mielonego ziela angielskiego – 1/2 utartej gałki muszkatołowej (1 łyżeczka)…