Składniki • 3 dag suszonych kurek • 1.5 kg wołowiny bez kości • 1 szklanka ciepłej wody • 4 łyżki oleju • 0.5 szklanki czerwonego wina • 1 szklanka rosołu z wołowiny • 0.5 szklanki gęstej śmietany • 2 cebule • 6 łyżeczek otartego rozmarynu • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurki umyć, namoczyć w szklance…
Tag: pieczeń
Wieprzowina
Duszona pieczeń wieprzowa w białym winie z czosnkiem, włoskim koprem i rozmarynem
by Anerite • • 1 Comment
Wstęp: Przygotowanie wieprzowiny do pieczenia wg tego przepisu zajmuje 5 min. przed wstawieniem do piekarnika, więc jest szybko i łatwo, jest niezwykle lekka, świeża i smaczna. Również duszenie pieczeni jest przeciwieństwem zwykłej pieczeni i wytwarza się naturalny, dobry sos z połączenia soków pieczeni i wina. Składniki: • 1,5 kg najlepszego pieczeniowego mięsa wieprzowego bez kości…
Wołowina
Pieczeń wołowa z duszonemi ogórkami
by marek • • 0 Comments
Przyrządza się jak zwykłą duszoną, dodając gdy już zrumieniona dwa lub trzy ogórki kiszone, obrane ze skórki i pokrajane w kostkę. Na pół godziny przed wydaniem zalać kwaterką kwaśnej śmietany rozbitą z pół łyżką mąki i razem poddusić. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa z jabłkową skórką
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 50 dag winnych jabłek 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1,5 kg łopatki wieprzowej vegeta lub sól kilka gożdzików pieprz 1/4 laski cynamonu Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, poćwiartować, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w mniejsze kawałki. Następnie jabłka włożyć do garnka, wlać filiżankę wody, następnie dodać cukier, cynamon i sok z…
Wołowina
Pieczeń faszerowana jajecznicą
by rendus • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg rostbefu • 10 dag baleronu • 5 jajek • 10 dag słoniny • 2 cebule • 3 łyżki oleju • 1 łyżeczka oregano • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego • ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu • sól Wykonanie: Mięso umyć, osączyć i przeciąć wzdłuż włókien (nie do końca) tak aby powstał duży…