Składniki:
- – 2 polędwiczki wieprzowe
– 1 garść świerzej szałwi
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– sól i świeżo mielony pieprz.
– 10 Plasterków szynki (najlepiej Prosciutto lub Szynki Parmeńskiej)
– 12 młodych łodyg rabarbaru (dobrze umytych)
Wykonanie:
Połowę szałwii i czosnek utłuc razem w moździerzu dodaj pięć łyżek oliwy. Powstała mieszanką dokładnie natrzyj polędwiczki i pozostał na około godzinę.
Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni, lekko przypraw polędwiczki solą i pieprzem i zawiń każdy w 5 plasterków szynki.
Pokrój rabarbar w kawałki wielkości palca.
Włóż rabarbar do brytfanki na mm połóż mięso, posyp resztą szałwii, przykryj szczelnie folią aluminiową i piec przez 15 minut.
Po tym czasie zdejmij folię i piec przez następne 15 minut.
Pokrój polędwice w plasterki i podawaj na pieczonym rabarbarze.
Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.