Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona polędwica z rabarbarem

Składniki:

    – 2 polędwiczki wieprzowe
    – 1 garść świerzej szałwi
    – 2 ząbki czosnku
    – oliwa z oliwek
    – sól i świeżo mielony pieprz.
    – 10 Plasterków szynki (najlepiej Prosciutto lub Szynki Parmeńskiej)
    – 12 młodych łodyg rabarbaru (dobrze umytych)

    Wykonanie:
    Połowę szałwii i czosnek utłuc razem w moździerzu dodaj pięć łyżek oliwy. Powstała mieszanką dokładnie natrzyj polędwiczki i pozostał na około godzinę.
    Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni, lekko przypraw polędwiczki solą i pieprzem i zawiń każdy w 5 plasterków szynki.
    Pokrój rabarbar w kawałki wielkości palca.
    Włóż rabarbar do brytfanki na mm połóż mięso, posyp resztą szałwii, przykryj szczelnie folią aluminiową i piec przez 15 minut.
    Po tym czasie zdejmij folię i piec przez następne 15 minut.
    Pokrój polędwice w plasterki i podawaj na pieczonym rabarbarze.
    Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *