Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczarki

Babka ziemniaczana z pieczarkami

Składniki: 1 ½ kg ziemniaków 70 dkg pieczarek 2 łyżki mąki 3 duże cebule 4 łyżki śmietany18% 4 łyżki masła sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć, obrać i podsmażyć z obraną i posiekaną cebulką. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę,…

Cebula faszerowana pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki: 12 dużych cebul 5 łyżek masła 2 łyżki mąki 4 jajka 1 ½ szklanki mleka 1 szklanka kaszy manny 1 kg pieczarek 1 szklanka śmietany sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, ściąć wierzchy i usunąć miąższ. Miąższ cebuli posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Wydrążone cebule sparzyć.3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać…

Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami

Składniki: 4  pojedyncze piersi z kurczaka 70  dkg pieczarek ½  kostki masła 6  ząbków czosnku sól, pieprz do smaku przyprawa do kurczaka Sposób przyrządzenia: Piersi z kurczaka umyć, osączyć, naciąć kieszonkę. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, poddusić na…

Pieczarki nadziewane mielonym mięsem drobiowym

Składniki: 10 dużych pieczarek 30 dkg mielonego mięsa drobiowego pęczek zielonej natki pietruszki szczypta tymianku szczypta majeranku ½ szklanki bulionu drobiowego 3 jajka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć, osączyć  na papierowym ręczniku, odciąć ogonki. Mięso mielone wymieszać z majerankiem, tymiankiem i posiekaną natką pietruszki. Dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem,…

Zapieczone grzyby

Składniki: 50 dkg kapeluszy pieczarek 1 cebula 1 szklanka bulionu mięsnego 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, dusić kilka minut mieszając, dodać pieczarki, dusić aż cały sos odparuje. Do duszących…