Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka ziemniaczana z pieczarkami

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 70 dkg pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżki śmietany18%
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Pieczarki umyć, obrać i podsmażyć z obraną i posiekaną cebulką. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę, wymieszać dokładnie. W żaroodpornym natłuszczonym naczyniu wykładamy połowę ziemniaków, a następnie pieczarki i przykrywamy drugą połową ziemniaków. Wierzch smarujemy śmietaną. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *