Składniki:
- 12 dużych cebul
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 kg pieczarek
- 1 szklanka śmietany
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, ściąć wierzchy i usunąć miąższ. Miąższ cebuli posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Wydrążone cebule sparzyć.3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i posiekać. Na mleku ugotować kaszę manną, wystudzić. Pieczarki umyć, obrać posiekać i podsmażyć na tłuszczu na złocisty kolor. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masą napełnić środki cebuli, włożyć do rondla, podlać szklanką wody i dusić około 20 minut. Cebulę wyjąć na półmisek. Do wywaru dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Gotowym sosem polać cebulę.