Składniki:
- 1 duża włoska kapusta
- 25 dkg wędzonego boczku
- ½ kg kiełbasy
- 25 dkg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone, żółte, zielone
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek zielonego koperku
Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki umyć, osączyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Boczek, kiełbasę i szynkę pokroić w plasterki. W garnku przygotować litr bulionu warzywnego, zagotować i wsypać wszystkie składniki, doprawić do smaku. Gotować do miękkości, pod koniec gotowania posypać uprzednio umytą i drobno posiekaną zieleniną.