Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Włoska kapusta z papryką a la bigos

Składniki:

  • 1 duża włoska kapusta
  • 25 dkg wędzonego boczku
  • ½ kg kiełbasy
  • 25 dkg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone, żółte, zielone
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek zielonego koperku

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę oczyścić i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki umyć, osączyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Boczek, kiełbasę i szynkę pokroić w plasterki. W garnku przygotować litr bulionu warzywnego, zagotować i wsypać wszystkie składniki, doprawić do smaku. Gotować do miękkości, pod koniec gotowania posypać uprzednio umytą i drobno posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *