Składniki: 50 dkg oczyszczonych, pokrojonych w grube plastry pieczarek 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej szalotki 2 oczyszczone z nasion papryczki chili pokrojone w paski kilka plasterków imbiru 5 pokrojonych ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ½ łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać szalotki i…
Tag: pieczarki
Listy
Pieczarki faszerowane serem feta
by Waldek Bień • • 0 Comments
Składniki: 15 dużych pieczarek 1 szklanka pokruszonego sera feta 1 łyżka octu balsamicznego tarty parmezan sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, wyciąć trzony. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej kapelusze pieczarek przez 5 minut, dodać ocet balsamiczny, wymieszać. Grzyby wyjąć na ręcznik papierowy, obsączyć z oleju, przyprawić. Wnętrze grzybów od strony blaszek wypełnić pokruszonym…
Listy
Pieczarki duszone w winie
by Natalia Kuś • • 0 Comments
Składniki: 1 kg małych, oczyszczonych pieczarek 6 łyżek oliwy 3 łyżki masła 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, partiami dodawać pieczarki tak żeby się szybko rumieniły, a nie dusiły we…
Listy
Warzywa i pieczarki z grilla z oliwą i octem balsamicznym
by Olga Banach • • 0 Comments
Składniki:
-
- 1 pokrojony w plastry kabaczek
- 1 pokrojona w plastry cukinia
- 1 pokrojony w plastry bakłażan
- 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
- 2 pokrojone w plastry pomidory
- 1 czerwona papryka, oczyszczona pokrojona w ćwiartki
- 1 żółta papryka, oczyszczona, pokrojona w ćwiartki
- 10 pieczarek bez trzonów
- 5 cebulek dymka
- sól morska, pieprz
- oliwa
- ocet balsamiczny
Listy
Szaszłyki z pieczarek, śliwek i boczku z grilla
by Paulina Nogieć • • 0 Comments
Składniki: 20 średniej wielkości pieczarek 20 suszonych śliwek 20 plasterków wędzonego boczku pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Pieczarki wyczyścić, wyciąć trzony. Kapelusze pieczarek zalać wrzątkiem, blanszować 5 minut, odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym, popieprzyć. Od strony blaszek włożyć do kapeluszy śliwkę, całość owinąć plastrem boczku. Tak przygotowane „pakiety” nabijać na drewniane, namoczone w wodzie szpadki drewniane do…