Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne pieczarki z chili

Składniki:

    • 50 dkg oczyszczonych, pokrojonych w grube plastry pieczarek
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki posiekanej szalotki
    • 2 oczyszczone z nasion papryczki chili pokrojone w paski
    • kilka plasterków imbiru
    • 5 pokrojonych ząbków czosnku
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • ½ łyżki mąki kukurydzianej
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu rozgrzać oliwę, dodać szalotki i paprykę, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać pieczarki, podlać 3 łyżkami wody, dusić pod przykryciem 5 minut. Gdy wytwarzający się sos odparuje dodać imbir i czosnek, sos sojowy, ocet, sól i pieprz do smaku. Wymieszać, smażyć jeszcze 3 minuty i dodać mąkę rozprowadzoną w kilku łyżkach wody. Doprowadzić do wrzenia, skorygować smak i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *