Składniki:
- 50 dkg oczyszczonych, pokrojonych w grube plastry pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 2 oczyszczone z nasion papryczki chili pokrojone w paski
- kilka plasterków imbiru
- 5 pokrojonych ząbków czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- ½ łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać szalotki i paprykę, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać pieczarki, podlać 3 łyżkami wody, dusić pod przykryciem 5 minut. Gdy wytwarzający się sos odparuje dodać imbir i czosnek, sos sojowy, ocet, sól i pieprz do smaku. Wymieszać, smażyć jeszcze 3 minuty i dodać mąkę rozprowadzoną w kilku łyżkach wody. Doprowadzić do wrzenia, skorygować smak i podawać.