Składniki: 1 kg maki 5 dag drożdży 3 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany kminek sól Sposób wykonania: Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę i tłuszcz posiekać, dodać żółtka, drożdże oraz sól. Całość dokładnie wyrobią i odstawić do wyrośnięcia. Następnie odrywać po kawałku i formować małe i cienkie wałeczki. Przełożyć je…
Tag: paluszki
Inne wypieki
Paluszki na przekąskę
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 2 jajka sezam, mak do posypania Sposób wykonania: Rozmrozić ciasto, rozwałkować, pokroić na podłużne paski (ok. 1 cm szerokości), zwinąć w spiralki, posmarować jajkiem i posypać sezamem i makiem. Piec ok. 10-12 minut w t. 220 stopni C. Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.
Zakąski
Pikantne paluszki krabowe
by Jolka • • 0 Comments
Składniki: paluszki krabowe mrożone tarty ser parmezan sok z cytryny jajko oliwa ostra papryka mielona lub grubo mielony mix kolorowych wieprzów Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe rozmrozić, wypłukać, zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny, odstawić na kilkanaście minut, odcedzić, osuszyć. Jajko dokładnie skłócić, każdy paluszek umoczyć w jajku, obtoczyć w tartym serze i przez chwilkę…
Zakąski
Paluszki krabowe pikantne
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: paluszki krabowe orzechy pistacjowe tarty żółty ser sos tabasco papryka ostra w proszku jajko oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe umyć i wysuszyć. Orzechy wyprażyć na patelni, drobno posiekać nożem. Jajko rozkłócić z dodatkiem kilku kropli sosu tabasco. Tarty ser wymieszać dokładnie z posiekanymi orzechami. Każdy paluszek krabowy moczyć w jajku i panierować…
Zakąski
Wielkanocny mus z paluszków krabowych
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg sera mozarella 10 dkg paluszków krabowych 5 dkg śliwek bez pestek 1 dkg żelatyny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka soku z cytryny 5 kropli sosu tabasco sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe opłukać, osuszyć, 1 odłożyć, pozostałe rozdrobnić, skropić sokiem z cytryny. Ser, paluszki, śliwki oraz jajka zemleć w…