Składniki: 4 gruszki chińskie 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki wody 20 dkg cukru szczypta cynamonu mielonego 2 goździki Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Obrane owoce umieścić w odpowiednio dużym rondlu, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut kilkakrotnie obracając gruszki. Miękkie gruszki wyłożyć na salaterki deserowe. Wywar nadal gotować…
Tag: owocowe
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie w winie
by Patryk Borecki • • 0 Comments
Składniki: 4 dojrzałe gruszki 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu pokrojona w paseczki skórka z ½ cytryny (bez białej włókniny) 1 mała laska wanilii 4 suszone morele pokrojone w paseczki 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych 4 rozkruszone wafelki waniliowe Sposób wykonania: Wino wymieszać z winem, dodać wanilię…
Porady i Ciekawostki
Żeberka z dżemem morelowym
by Małgorzata Knap • • 1 Comment
Porady i Ciekawostki
Sos z gruszek i pigwy
by Paweł Stawicki • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl cukru 2 szkl wody laska cynamonu 2 pigwy 2 gruszki azjatyckie 2 jabłka ½ szkl jogurtu waniliowego Sposób wykonania: W naczyniu żaroodpornym podgrzać wodę z cukrem i laską cynamonową. Następnie dodać pigwy-obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie dodać obrane…