Składniki:
- ½ kg wiśni
- ½ kg porzeczek
- 1 kg cukru
- 25 ml wiśniówki
Składniki: 2 nektarynki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka rozpuszczonego masła bita śmietana Sposób przyrządzenia: Nektarynki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę. Nektarynki ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową skórką do góry, posmarować roztopionym masłem, oprószyć brązowym cukrem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż cukier się rozpuści…
Składniki: przekrojone, pozbawione pestek śliwy i brzoskwinie Glazura: 3 łyżki koniaku 2 łyżki masła 2 szklanki brązowego cukru sok z 2 cytryn ½ szklanka wody Sposób przyrządzenia: W rondlu wodę wymieszać z koniakiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 minutę. Dodać masło, cukier, sok z cytryny gotować kolejne 5 minut, odstawić z ognia. Do rondla włożyć…
Carambola zwana jest z uwagi na swój kształt gwieździstym owocem. Kupując owoce carambola starajmy się wybierać owoce o kolorze żółto jasnozielone. Kolor grzbietów ramion gwiazd mogą być lekko brązowe. W dotyku owoc musi być wyczuwalnie jędrny, a zapach przyjemny. Zielone owoce należy przechowywać w plastikowym worku przez kilka dni. Brązowe plamy świadczą o tym że…
Durian nazywany jest królem owoców ze względu na swoje ogromne rozmiary. To wiecznie zielone drzewa o pojedynczych, eliptycznych, łuskowatych i zielonych liściach bez połysku. Kwiaty silnie pachnące, zwykle kremoworóżowe. Rodzaj liczy ok. 20 gatunków pochodzących z tropikalnych obszarów południowo-wschodniej Azji. Nie wszystkie odmiany są jadalne. Kupując owoce wybieramy te o jasnych kolcach, bez plam i…