Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Durian  przygotowanie do spożycia

  • Durian nazywany jest królem owoców ze względu na swoje ogromne rozmiary. To wiecznie

zielone drzewa o pojedynczych, eliptycznych, łuskowatych i zielonych liściach bez połysku. Kwiaty silnie pachnące, zwykle kremoworóżowe. Rodzaj liczy ok. 20 gatunków pochodzących z tropikalnych obszarów południowo-wschodniej Azji. Nie wszystkie odmiany są jadalne. Kupując owoce wybieramy te o jasnych kolcach, bez plam i białych ognisk pleśni pomiędzy kolcami. Durian dobrze znosi zamrażanie i z tego względu często sprzedawany jest zamrożony. Durian jest bardzo wartościowym owocem z uwagi na zawarte w nim składniki. Zawiera kompleks witaminy B, witaminę C, błonnik, potas, miedź, żelazo, magnez, aminokwasy egzogenne. Jedyny minus to bardzo silny, dla wielu nieprzyjemny zapach który jednak znika po odpowiednim przygotowaniu owoców.

  • Owoc Duriana układamy na twardym podłożu wierzchołkiem do góry. Aby przeciąć grubą, twardą skórę niezbędny jest duży, ciężki i ostry nóż.

  • Uderzając nożem w szczyt owocu nacinamy skórę na długości około 4 cm, odciągamy skórę w bok.
  • Odkładamy nóż i „rozrywamy” skórę odsłaniając smakowity miąższ. Należy uważać aby nie pokaleczyć dłoni kolcami.

                                                                                 

  • Używając łyżki wyjmujemy miąższ.

 

 

 

 

  • Usuwamy pestki

  • Używając noża odsłaniamy kolejne części miąższu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *