Składniki: 5 kg kolorowej papryki posiekana natka pietruszki 1 nieduży korzeń chrzanu 1 korzeń pietruszki ¼ niedużej bulwy selera 2 g nasion kolendry Zalewa: 4,5 litra wody 35 dkg soli 1,5 szklanki octu Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, ułożyć w czystych słojach. Warzywa obrać, utrzeć na grubej tarce, dodać do słoi.…
Tag: owocowe
Listy
Kabaczki w zalewie jabłkowej
by Maria Boroń • • 0 Comments
Składniki: młode kabaczki Zalewa: 1 szklanka soku jabłkowego 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 dkg soli 3 dkg cukru czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Przygotować czysty słój o pojemności 3 litrów. Kabaczki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić wg uznania (paski, kostka….) napełnić nimi słój. Składniki zalewy wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Wrzącą…
Listy
Konfitura z arbuza
by Teresa Niemirycz • • 0 Comments
Składniki: dojrzałe, słodkie arbuzy Sposób przyrządzenia: Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Oddzielić miąższ od skóry. Miąższ rozdrobnić, przetrzeć przez sito. Pulpę z arbuza umieścić w rondlu o grubym dnie i podgrzewać aż jej objętość zmniejszy się 5 razy. Gorącą konfiturę przekładać do czystych słoików, szczelnie zamknąć. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz
Listy
Arbuz kandyzowany
by Teresa Niemirycz • • 0 Comments
Składniki: 2 kg średnio dojrzałych arbuzów ze skórą 10 dkg cukru pudru Syrop: 1 litr wody 70 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Arbuza umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Tak przygotowanego arbuza zalać 1 litrem wody, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i parzyć w temperaturze około 80 – 90 stopni C przez około 3 godziny. Kostki owocu…
Listy
Arbuzy w solance
by Teresa Niemirycz • • 0 Comments
Składniki: arbuzy Zalewa: 5 litrów wody 30 dkg soli Sposób przyrządzenia: Nieduże arbuzy w ilości odpowiedniej do naczynia jakie chcemy użyć dokładnie umyć, osuszyć. Wykorzystując ostre narzędzie w skórze arbuza wykonać kilka otworów. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, gotować aż cała się rozpuści. Jeśli podczas gotowania wytwarza się piana należy ją usuwać. Solankę schłodzić…