Składniki: 1 kg miąższu dojrzałego arbuza 2 szklanki soku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 1 litr mocno gazowanej wody mineralnej sok cytrynowy do smaku Sposób przyrządzenia: Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, używając widelca rozgnieść dokładnie. Do tak przegotowanego miąższu arbuza dodać sok, skórkę pomarańczową, sok cytrynowy. Wymieszać, mocno schłodzić. Bardzo zimny mus nakładać do…
Tag: owocowe
Listy
Sałatkowe rozmaitości
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: kilka liści sałaty lodowej kilka liści sałaty masłowej 2 szklanki roszponki kilka liści czerwonej sałaty 1 średnia biała cebula 1 duża czerwona cebula 10 plasterków wędzonej szynki oliwa z oliwek 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Sałatę opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, porwać na kawałki. Cebulę…
Listy
Sałatka z serem oscypkiem pachnąca ziołami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 sałata lodowa 1 sałata masłowa 2 szklanki roszponki 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 szklanka startego sera oscypka 1 łyżka ziół prowansalskich oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku sok z cytryny pęczek posiekanej zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Sałatę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, porwać na kawałki i włożyć do szklanej salaterki.…
Listy
Ostra sałatka z roszponką i papryczką chili
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała papryczka chili 1 cytryna kilka kropli tabasco 2 puszki tuńczyka w kawałku sól, olej Sposób przyrządzenia: Paprykę i papryczkę chili umyć, osączyć na papierowym ręczniku i usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Roszponkę umyć osączyć na sicie, wyłożyć na półmisek. Na sałacie wyłożyć papryczki, przykryć kawałkami…
Listy
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 filet z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1 mały zielony ogórek 3 połówki brzoskwini z puszki 1 awokado 3-4 ząbki czosnku olej sól, pieprz do smaku pół cytryny Sposób przyrządzenia: Fileta z kurczaka ugotować i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę, ogórka, seler umyć, osączyć na papierowym ręczniku, z papryki usunąć gniazda nasienne, brzoskwinie…