Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody ½ szklanki cukru (miodu) 20 igieł sosnowych 20 jagód jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla Sposób przyrządzenia: Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z…
Tag: owocowa
Nalewki
Nalewka berberysowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg przemrożonych owoców berberysu ½ kg cukru ½ litra wódki ¼ litra spirytusu Sposób przyrządzenia: W gąsiorku lub słoju mieszamy umyte i osuszone ziarna berberysu z cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 14 dni. Po tym okresie zalewamy owoce spirytusem i wódka. Po upływie miesiąca nalew filtrujemy i przelewamy do czystych butelek.…
Nalewki
Nalewka z aronii mocna
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg aronii 0,5 kg cukru 1 litr wódki ½ litra spirytusu 1 laska wanilii 3 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier, odstawić na kilka dni. Po tym okresie zalać spirytusem i wódką. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i kardamon. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając…
Nalewki
Nalewka aromatyczna
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 2/3 l spirytusu ¼ l Brendy lub koniaku 1 szklanka brązowego cukru 2 szklanki przegotowanej wody 5 gożdzików 5 ziaren kardamonu 1 laska wanilii 2 cm kory cynamonu Sposób przyrządzenia: Goździki, cynamon, kardamon i rozciętą wzdłuż laskę wanilii zagotować z cukrem i 2 szklankami wody, schłodzić. Przelać do słoja lub gąsiorka, dodać spirytus i…
Nalewki
Nalewka bożonarodzeniowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: ¼ litra spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody 10dkg fig suszonych 10dkg daktyli 10dkg suszonych śliwek 10dkg suszonych moreli 10dkg rodzynek 10dkg obranych orzechów włoskich 1 pomarańcza cynamon, goździki, kardamon 25dkg cukru Sposób przyrządzenia: Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z…