Składniki:
- 4 gruszki
- cytryna
- 3/4 l czerwonego wytrawnego wina
- 15 dag cukru
- laska cynamonu
Składniki: 6 płatów gotowego mrożonego ciasta francuskiego (10×10 cm) 3 czerwone cebule 3 łyżki masła 2 łyżeczki brązowego cukru 15 dag sera pleśniowego 3 gruszki żółtko sól pieprz Sposób wykonania; Cebulę pokroić w krążki, które udusić na 2 łyżkach rozgrzanego masła, wówczas posypać ją cukrem i trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Po tym…
Składniki: 1 pomarańcza 1 winne jabłko kiszony ogórek 3 – 4 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny cukier sól pieprz Sposób wykonania; Następnie obraną pomarańcze pokroić w kostkę, cebulę posiekać, jabłko zetrzeć na tarce a ogórka pokroić w plasterki. Dodać do nich majonez i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem…
Składniki główka czerwonej kapusty 20 dag zielonych winogron bezpestkowych 2 dag mąki 3 dag masła roślinnego czerwone wytrawne wino sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do garnka z połową rozgrzanego masła. Podlać całość jeszcze winem i dusić na małym ogniu dość często mieszając. Na reszcie masła przesmażyć mąkę…