Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym i cebulką

Składniki:

  • 6 płatów gotowego mrożonego ciasta francuskiego (10×10 cm)
  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 15 dag sera pleśniowego
  • 3 gruszki
  • żółtko
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania;
    Cebulę pokroić w krążki, które udusić na 2 łyżkach rozgrzanego masła, wówczas posypać ją cukrem i trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
    Po tym czasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie ser rozetrzeć widelcem a gruszki pokroić na małe kawałki.
    Ciasto pokroić na kwadraty, które posmarować roztrzepanym żółtkiem.
    Układać na nich cebulę, gruszki oraz ser.
    Zlepić i ułożyć na blasze do pieczenia
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *