Składniki: 20 dag suszonych śliwek kilka plasterków boczku wykałaczki Sposób wykonania: Ze śliwek usunąć pestki. Następnie boczek pokroić w paseczki. Owinąć nimi ciasno śliwki. Wbić po wykałaczce aby się nie rozpadły. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.
Tag: owoc
Listy
Sos pomarańczowy Jana
by Jan • • 0 Comments
Składniki: 1 pomarańcza garść orzechów laskowych ½ szkl oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki curry sól pieprz Sposób wykonania; Obraną pomarańczę podzielić na cząstki. Następnie dodać do niej orzechy, oliwę, miód i curry. Całość dokładnie zmiksować na jednolity sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Suszone figi zapiekane z kozim serem
by Julia Karbownik • • 0 Comments
Składniki: 20 dag suszonych fig 1 op sera koziego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Figi naciąć na krzyż, ale nie przecinać do końca. W powstały otwór włożyć po kawałki sera. Całość skropić oliwą i posypać szczyptą papryki. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
Listy
Truskawki z sokiem cytrynowym
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 25 dag truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 szkl wody kilka kostek lodu Sposób wykonania: Wodę dobrze schłodzić po czym wrzucić do niej truskawki i dodać jeszcze sok z cytryny oraz cukier. Całość dokładnie zmiksować. Przelać do wysokich szklanek.
Listy
Śledź w pomarańczach
by Malwina Kuroń • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg solonych filetów śledziowych 3/4 szklanki mleka 1 pomarańcza 1 winne jabłko kiszony ogórek 3 – 4 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny cukier sól pieprz Sposób wykonania; Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odcedzić je i pokroić na duże kawałki. Następnie obraną pomarańcze pokroić w kostkę, cebulę…