Składniki: 3 bataty ¼ szkl soku pomarańczowego łyżka masła 1/8 łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki imbiru w proszku 3 pomarańcze uprażone płatki migdałów Sposób wykonania: Bataty wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny. Po tym czasie przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć miąższ. Dodać do miąższu…
Tag: owoc
Porady i Ciekawostki
Omlet serowy z jabłkiem
by Urszula Drożdż • • 0 Comments
Składniki: jabłko 2 łyżki masła 4 jajka łyżka wody ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki sera pleśniowego 2 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Jabłko obrać i pokroić w plasterki, które poddusić na łyżce rozgrzanego masła. W miedzy czasie na drugą patelnię z rozgrzanym masłem wylać jajka roztrzepane z wodą, solą oraz pieprzem. Smażyć na…
Porady i Ciekawostki
Sałatka gruszkowa
by Aneta Jóźwik • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki musztardy ½ łyżeczki koperku ostry sos chili 250 g makaronu świderki 2 gruszki Williamsa ½ szkl posiekanej zielonej papryki ½ szkl posiekanej czerwonej papryki 2 dymki 10 dag ugotowanych krewetek 1 szkl jogurtu naturalnego główka sałaty Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia.…
Porady i Ciekawostki
Winne jabłka
by Izabella Kosowska • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Gruszki w winie Jurka
by Jurek Nowiński • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki 1 ½ szkl czerwonego wina sok z 1 cytryny ¾ szkl brązowego cukru lody waniliowe Sposób wykonania: Do rondelka wlać sok z cytryny, wino oraz dodać cukier. Całość gotować na małym ogniu około 8 minut. W między czasie obrać gruszki, przekroić je na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie ułożyć je w…