Składniki: puszka drylowanych wiśni w słodkiej zalewie 1/3 szkl cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej łyżka soku z cytryny 1/3 szkl brandy Sposób wykonania: Wiśnie odcedzić od syropu po czym wlać do syropu tyle wody aby powstała szklanka płynu. Wówczas nie przerywając mieszania dodawać mąkę kukurydzianą. Przelać do rondelka i gotować na małym ogniu, aż powstanie…
Tag: owoc
Porady i Ciekawostki
Sorbet truskawkowo-pomarańczowy
by Elżbieta Izdebska • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Sos z gruszek i pigwy
by Paweł Stawicki • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl cukru 2 szkl wody laska cynamonu 2 pigwy 2 gruszki azjatyckie 2 jabłka ½ szkl jogurtu waniliowego Sposób wykonania: W naczyniu żaroodpornym podgrzać wodę z cukrem i laską cynamonową. Następnie dodać pigwy-obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie dodać obrane…
Porady i Ciekawostki
Kaczka z owocami mango
by Konrad Mackiewicz • • 0 Comments
Składniki: 2 owoce mango 300 ml bulionu z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 3 łyżki oleju roślinnego 2 piersi z kaczki 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 por natka pietruszki Sposób wykonania: Obrane mango pokroić w paseczki. Następnie połowę owoców zmiksować razem z bulionem. Natomiast drugą połowę przetrzeć…
Porady i Ciekawostki
Pstrąg z ananasem
by Ewelina Sołtysiak • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z pstrąga 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 4 plastry ananasa 1 seler naciowy 1 łyżka jasnego sosu sojowego 50 ml soku z ananasa 150 ml wywaru z ryby 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki wody poszatkowane liście selera Sposób wykonania: Filety z pstrąga pokroić na małe paseczki, które smażyć na…