Składniki:
- 4 filety z pstrąga
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 plastry ananasa
- 1 seler naciowy
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 50 ml soku z ananasa
- 150 ml wywaru z ryby
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
- poszatkowane liście selera
Sposób wykonania:
Filety z pstrąga pokroić na małe paseczki, które smażyć na silnie rozgrzanym oleju przez około 2 minut.
Po tym czasie rybę wyjąc a do woka wrzucić posiekany czosnek, pokrojony w kostkę ananas, pokrojony w plasterki seler.
Nie przerywając mieszania smażyć około 2 minut.
Po tym czasie dodać sos sojowy, wywar z ryby oraz sok z ananasa.
Doprowadzić całość do wrzenia i gotować około 3 minut.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką masę.
Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia.
Wówczas rybę ponownie włożyć do woka aby ryba się podgrzała.
Przed podaniem udekorować listkami selera i paseczkami chili.