Składniki: fasola szparagowa zielona 1/2 kg orzechy włoskie połówki 4 łyżki ser kozi 2 łyżki oliwa 2 łyżki sok z cytryny 4 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę należy przebrać, a następnie sparzyć, wrzucić do wrzątku i gotować około 3 minut. Fasolkę należy odsączyć z wody i osuszyć. Do salaterki należy…
Tag: orzechy włoskie
Sałatki
Sałatka z rokpolem i gruszką
by albertos • • 0 Comments
Składniki: roszponka 100 g gruszka 1 sztuka rokpol 100 g orzechy włoskie posiekane 1 łyżka ocet winny 1/2 łyżki koper włoski 1 sztuka mała dymka 1 sztuka śmietana gęsta 4 łyżki sok z pomarańczy 1/2 sztuki sok z cytryny 1 łyżka sól pieprz koper posiekany 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Sałatę należy umyć, następnie porwać na…
Sałatki
Sałatka z buraków i selera
by albertos • • 0 Comments
Składniki: seler 250 g burak ćwikłowy 1 sztuka mała orzechy włoskie 5 sztuk majonez 4- 5 łyżek musztarda 1 łyżeczka oliwa 1 łyżeczka sok z cytryny 5 łyżek sól pieprz Sposób przyrządzenia: Selera należy obrać, a następnie zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Po czym skropić go sokiem z cytryny. Dodać majonez i wymieszać. Buraka należy…
Sałatki
Sałatka kalafiorowo- ananasowa
by albertos • • 0 Comments
Składniki: kalafior 1 sztuka ananasy 1 puszka orzechy włoskie łuskane 10 dag śmietana 5 łyżek sól do smaku cukier do smaku woda 1 litr Sposób przyrządzenia: Kalafiora należy podzielić na małe różyczki i namoczyć w wodzie. Po 40 minutach odsączyć. Wodę należy zagotować z cukrem oraz solą i na wrzątek wrzucać kalafior. Gotować go do…
Pstrąg
Pstrąg pieczony Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: filet z pstrąga 1 kg kasza jęczmienna 10 łyżek cykoria 3 sztuki morele 5 sztuk orzechy włoskie 5 sztuk Sposób przyrządzenia: Filety z pstrąg należy rozmrozić, a jeśli są świeże wymoczyć w osolonej wodzie, następnie trzeba je zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości, później dodać do nich kaszę jęczmienną, cykorię…