Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: orzechy włoskie

Szampański deser

Składniki: białka jaj 4 sztuki kremówka 1 szklanka cukier 5 łyżek szampan 1/2 szklanki likier 1/2 szklanki orzechy włoskie 5 sztuk ciasteczka kruche 4 sztuki Sposób przyrządzenia:Białka należy oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę dodając donich cukier. Tak ubitą na sztywno pianę należy połączyć z szampanem.Kremówkę należy połączyć z likierem kawowym i ubić,…

Przekąska z Camemberta

Składniki: miękki camembert 1 sztuka orzechy włoskie 10- 15 dag orzechy włoskie drobno posiekane 5 dag wino białe 1/2 szklanki seler naciowy 5 łyżek Sposób przyrządzenia: Ser camembert należy pokroić na części, może być ich 8- 10. Ułożyć go na talerzyku, który wcześniej został posypany selerem naciowym. W każdy kawałek sera należy wcisnąć z boku…

Ciasteczka całuśne

Składniki: miód 1/2 szklanki mąka 30 dag cukier 1/2 szklanki jajko 1 szklanka przyprawa do pierników 1 łyżeczka soda oczyszczona 1/2 łyżeczki orzechy włoskie posiekane Sposób przyrządzenia:W rondelku należy podgrzać miód, po czym dodać go do mąki pszennej, poprzestygnięciu dodać także pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto.Ciasto po zagnieceniu należy rozwałkować i wykrawać z…

Kotlety grzybowo- orzechowe

Składniki: suszone grzyby 10 sztuk bułka 3-4 kromki śmietana 3 łyżki jajka na twardo 2 sztuki masło 4 łyżki posiekane orzechy włoskie 1 szklanka bułka tarta 1 szklanka jajka 2 sztuki sól pieprz cebula 1 sztuka Sposób przyrządzenia: Grzyby należy na kilka godzin namoczyć, ugotować i odcedzić. Kromki bułki namoczyć w śmietanie. Na patelni na…